Дієтологи розповіли про корисні та не дуже властивості грейпфрута.
Це не тільки соковитий і смачний фрукт, а й джерело поживних речовин, пише Eating Well. При цьому потрібно пам’ятати, що надмірне його вживання може спричинити деякі проблеми. Через це важливо знати, чи можна їсти грейпфрут щодня, як він впливає на рівень цукру в крові та здоров’я зубів.
Корисні властивості грейпфрута
Як і більшість фруктів і овочів, грейпфрут може сприятливо впливати на здоров’я. Він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші рослинні сполуки, які корисні для організму. Зокрема, грейпфрут містить у собі велику кількість вітаміну C.
“Один середній рожевий грейпфрут забезпечує майже 100% добової норми вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і підтримує імунну систему”, – каже дієтологиня Кортні Пелітера.
Крім того, один рожевий грейпфрут забезпечує 16% добової норми вітаміну A, який також відіграє важливу роль в імунітеті. А ще цей фрукт відомий як один із найпопулярніших продуктів для схуднення – він низькокалорійний. “Тому багато людей включають його у свій раціон під час схуднення”, – пояснює дієтологиня Саманта Маклеод.
Він містить багато клітковини і води, що сприяє відчуттю ситості. Один цілий фрукт містить приблизно 100 калорій і на 90% складається з води. Однак, незважаючи на його популярність у дієтах, сучасні дослідження поки що не підтверджують прямого зв’язку між вживанням грейпфрута і зниженням ваги.
Ще експерти зазначають, що клітковина, яка міститься в грейпфруті, корисна для серця і в профілактиці серцево-судинних захворювань. Вона сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину (LDL), нормалізує кров’яний тиск і рівень цукру в крові, йдеться в дослідженні. А калій, який також міститься в грейпфруті (у кількості 7% від добової норми), важливий для регулювання артеріального тиску.
Дієтологи заявляють, що грейпфрут також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. До того ж він містить кверцетин, фітохімічну сполуку, яка сприяє виробленню інсуліну підшлунковою залозою.
Можливі ризики та протипоказання
Незважаючи на всі корисні властивості, грейпфрут може спричиняти деякі проблеми у певних груп людей. Наприклад, грейпфрут може змінювати засвоєння деяких ліків в організмі. Фрукт блокує дію ферменту CYP3A4, який відповідає за метаболізм багатьох препаратів, йдеться в дослідженні.
У результаті концентрація ліків у крові може або збільшуватися, або зменшуватися, що може призвести до побічних ефектів або зниження ефективності лікування. Важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати грейпфрут паралельно прийому будь-яких ліків.
Крім того, грейпфрут, як і інші цитрусові, має високу кислотність, що може сприяти руйнуванню зубної емалі. А ще впливає на кислотний рефлюкс (ГЕРХ) через власну високу кислотність.
Вживання грейпфрута також може посилити симптоми печії.
Інші новини про вплив тих чи інших продуктів на здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв про всі переваги скумбрії для здоров’я. Користь зумовлена високим вмістом у ній жирних кислот омега-3, які допомагають запобігти утворенню тромбів і зменшити накопичення жирових відкладень в артеріях.
Крім того, було названо 3 корисні властивості чаю з м’яти. Зокрема, м’ята містить кілька протизапальних сполук, зокрема розмаринову кислоту. А чаї з високим вмістом розмаринової кислоти можуть полегшити симптоми запальних захворювань.