Краса

Продукти для серця і судин: 10 найкорисніших

Попри те, що всі овочі та зелень вкрай корисні, деякі набагато корисніші від інших. А більше про здоров’я серця ти дізнаєшся у нашій новій спецтемі “Не можу без серденька“. Переходь за посиланням та читай найкорисніше про здоров’я серця!

Продукти для серця і судин: 10 найкорисніших

Здорова дієта для людей із хворобами серця та судин передбачає мінімум натрію, “поганого” жиру та максимум овочів. Овочі та зелень, фрукти – ці малюки багаті на поживні речовини, які роблять наш раціон підтримкою для організму.

Якщо ти перебуваєш у групі ризику або страждаєш від хвороб серцево-судинної системи, варто додати ці продукти до свого раціону негайно.

1. Помідори

Помідори це джерело клітковини, а й джерело поживних речовин. Серед них — антиоксиданти, які захищають серце від ушкоджень та хвороб. Йдеться про лікопін, бета-каротин, фолат, калій, вітамін С, флавоноїди й про вітамін Е.

Весь цей коктейль корисних речовин знижує рівень “поганого” холестерину, допомагає врегулювати кров’яний тиск. Ну а антиоксиданти в помідорах активуються, коли їх варять. Тому додай їх у соуси, рагу, супи, засмажки. Все стане в пригоді, все буде смачно.

2. Цибуля

Цибуля — це джерело збагачених сіркою фітохімікатів. Вони дозволяють знизити рівень холестерину, борються із тромбами. Це, своєю чергою, допомагає зменшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Потужні антиоксиданти цибулі борються із хронічними запаленнями, що також корисно для омолодження організму.

Продукти для серця і судин: 10 найкорисніших

3. Шпинат

Для здоров’я серця шпинат незамінний. Він дозволяє врегулювати проблему з високим кров’яним тиском, допомагає зробити артерії менш жорсткими та допомагає клітинам, що встеляють стінки судин, краще виконувати свою функцію.

Правильне згортання крові — це відповідальність вітаміну К, якого достатньо в шпинаті.

Саме тому варто додати шпинат до різних страв:

  • омлети, запіканки, супи;
  • сендвічі та бутерброди;
  • салати;
  • соуси.

4. Брюссельська капуста

Може, вона не така смачна, як інші види капусти, але при захворюваннях серця ідеальна. Речовини, якими багата брюссельська капуста – це вітаміни С, Е та К, а також каротиноїди, фолієва кислота та клітковина. Такий коктейль регулює тиск, запобігає закорковуванню судин.

Додай брюссельську капусту в салати та смажені страви, пасту, рисові страви. Найсмачніше обсмажити брюссельську капусту на оливковій олії з тонко нарізаною спаржею та часником.

Продукти для серця і судин: 10 найкорисніших

5. Спаржа

До речі про спаржу. Вона є джерелом фолієвої кислоти, яка зменшує кількість гомоцистеїну, амінокислоти, яка пов’язана із хворобами серця, ризиком інсульту.

А ще в ній міститься калій, що регулює проблемний кров’яний тиск. Ну, а клітковина допоможе боротися з поганим холестерином.

Спаржу варто додавати до всіх страв, у які тільки зможеш. Комбінуй її в салатах з брюссельською капустою, помідорами, шпинатом, цибулею та оливковою олією. Це неймовірно смачно та дуже корисно.

6. Авокадо

Авокадо багате на мононенасичені жири, які допомагають знизити рівень холестерину ЛПНГ (поганого) і підвищити рівень холестерину ЛПВП (хорошого). Вони також багаті калієм, клітковиною та антиоксидантами, що робить їх відмінним вибором для здоров’я серця.

Додай нарізаний авокадо в бутерброди, роли, салати чи тости, щоб він вийшов вершковим та поживним. Розімні авокадо із соком лайма, часником та спеціями, щоб приготувати гуакамоле, або використовуй його як намазку для крекерів чи овочевих паличок.

7. Темний шоколад

Темний шоколад містить флавоноїди, антиоксиданти, які, як було доведено, покращують здоров’я серця, зменшуючи запалення, знижуючи кров’яний тиск та покращуючи кровотік. Вживання помірної кількості темного шоколаду може допомогти захистити від серцевих захворювань та покращити серцево-судинну функцію.

Вибирай темний шоколад із вмістом какао 70% або вищим, щоб отримати максимальну користь для здоров’я.

Насолоджуйся невеликим шматочком темного шоколаду як десерт або закуску або використовуй його в рецептах випічки, смузі або домашніх енергетичних батончиків.

8. Жирна морська риба

Жирна морська риба, особливо — лосось, тунець та скумбрія — це справжні знахідки для серця та судин. У них міститься багато корисних жирів омега-3, які допомагають знижувати артеріальний тиск і зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Готуй цю корисну рибку в духовці, додавши пряні трави та трошки лимону, щоб отримати максимально корисну страву.

9. Апельсини

Апельсини та й взагалі цитрусові не просто багаті на вітамін С, але й мають багато клітковини, яка бореться з холестерином, допомагає вивести зайвий калій та покращує травлення, що допоможе контролювати або навіть знизити кров’яний тиск.

10. Чорна квасоля

Цей популярний у мексиканській кухні інгредієнт наповнений антиоксидантами, фолієвою кислотою та магнієм, які позитивно впливають на кров’яний тиск.

Використовуй консервовану чорну квасолю, але спочатку промий її під краном, щоб прибрати зайву сіль. Або ж готуй страви з сирої чорної квасолі, щоб повністю контролювати процес.

А ти любиш ці продукти?

Також може бути цікавим