Здоровʼя

Як чай із м’яти впливає на організм: названо 3 корисні властивості напою

Як чай із м'яти впливає на організм: названо 3 корисні властивості напою

М’ята тисячоліттями використовується як природні ліки, і зазвичай чай із неї вживають як заспокійливий засіб. Водночас у цієї рослини є й інші корисні властивості, зокрема вона може боротися із запаленнями, знижує рівень тестостерону і зменшує нудоту, пише health.

1. М’ята як протизапальний засіб

Ця рослина містить кілька протизапальних сполук, у тому числі розмаринову кислоту. А чаї з високим вмістом розмаринової кислоти можуть полегшити симптоми запальних захворювань. 

Цей чай із високим вмістом розмаринової кислоти був виготовлений зі спеціального сорту м’яти, яка містила приблизно в 20 разів більше розмаринової кислоти, ніж традиційна м’ята. Проте дослідження показало, що і традиційний м’ятний чай також може допомогти зменшити скутість, пов’язану з остеоартритом колінного суглоба.

Проте, наголошує видання, необхідні додаткові дослідження на людях, щоб краще зрозуміти роль м’яти у зменшенні запалення та чи ефективно м’ятний чай зменшує симптоми, пов’язані із запальними станами.

2. М’ята може знизити рівень тестостерону 

Деякі дані свідчать, що м’ята має антиандрогенні властивості. Антиандрогени – це речовини, які блокують вплив чоловічих статевих гормонів (андрогенів), таких як тестостерон, в організмі. 

З цієї причини, зазначається, м’ята може бути корисною жінкам із синдромом полікістозних яєчників, який якраз характеризується високим рівнем андрогенів.

Давнє дослідження показало, що жінки, які пили м’ятний чай двічі на день протягом місяця, значно знизили вільний і загальний тестостерон порівняно з тими, які не пили чаю. 

Утім, йдеться у матеріалі, згадане дослідження застаріле, тож потрібні додаткові вивчення, щоб підтвердити потенційне використання м’яти як засобу для зниження рівня тестостерону. 

3. М’ята може зменшити нудоту та блювання 

М’ята має спазмолітичну дію, тобто знімає м’язові спазми, і протинудотні властивості. Деякі дослідження показують, що вдихання аромату м’яти може ефективно зменшити нудоту та блювання, пов’язані з певними захворюваннями. 

Під час одного з досліджень спостерігали за вагітними жінками, які мали нудоту. З’ясувалося, що вдихання м’ятного аромату двічі на день протягом одного тижня значно зменшило показники нудоти та блювання порівняно з жінками, які не вдихали цей аромат.

Хочанемає доказів того, що м’ятний чай матиме такий самий ефект, цілком ймовірно, що запах м’ятного чаю може бути корисним людям, які мають згадані симтоми, припускається у матеріалі.

Хоч споживання м’яти безпечне для більшості людей, але є певні ризики. У декого може бути алергія на м’яту, тому таким людям слід уникати всіх продуктів з цією рослиною.

М’ята також може викликати симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) – стану, що характеризується печією та регургітацією (коли вміст шлунка повертається в стравохід і ротову порожнину).

Це відбувається тому, що м’ята розслаблює нижній стравохідний сфінктер – кільцеподібний м’яз, який зазвичай перешкоджає потраплянню вмісту шлунка назад у стравохід. 

Продукти із високою концентрацією м’яти небезпечні для людей із захворюваннями нирок і печінки. Вагітним жінкам і тим, які годують груддю, також слід уникати концентрованих продуктів із м’ятою, оскільки недостатньо досліджень про вплив високих доз у цей період.

Раніше УНІАН розповідав, що буде, якщо вживати щодня ромашковий чай. 

За словами експертів, тепер науково доведено, що ромашковий чай має вплив на стрес. Також він полегшує депресію, яка, як правило, супроводжується стресом і тривогою. А ще ромашка може допомогти заспокоїти шлунок.

Ефективність чаю з ромашки при стресі пояснюють, зокрема, вмістом у ньому антиоксидантів. 

Також може бути цікавим