Здоровʼя

Який ефект від чаю матча: названо 4 дивовижні переваги напою

Який ефект від чаю матча: названо 4 дивовижні переваги напою

Журналістка Алекса Меллардо на 30 днів каву замінила чаєм матча. Після цього вона відчула дивовижні зміни в організмі, про які розповіла на сторінках видання Eat This Not That.

За словами Меллардо, кава була її улюбленим гарячим напоєм багато років, однак після того, як вона почала пити матчу, дуже швидко адаптувалася до її “вершкового смаку”.

Тим, хто не чув про матчу, журналістка пояснила, що це подрібнений японський зелений чай, який можна готувати на воді чи на молоці. Його можна вживати гарячим або холодним.

Меллардо каже, що пила дві чашки кави щодня: одну вранці, а іншу вдень. А одного разу замінила їх на чай матча. І за 30 днів вживання цього напою відчула важливі зміни в організмі, про які вирішила розповісти.

1. Матча забезпечує потужний заряд енергії, але від неї не буває тремтіння рук, як від кави

Авторка публікації зазначила, що її найбільша претензія до кави – це так зване кавове тремтіння. Каже, кофеїн для бадьорості вранці та після обіду дуже важливий, але щоразу після випитої порції кави з’являлися тремтіння рук і неспокій. Коли ж вона перейшла на чай матча, ці прояви зникли, а заряд енергії від випитого був не менший.

“Кофеїн у чаї матча підвищує енергію повільніше та досягає максимального рівня в організмі приблизно за 30 хвилин, що ідеально підходить для багатьох людей, які, як правило, відчувають тремтіння від кави, а також для тих, хто шукає заряду за допомогою меншої кількості кофеїну”, – процитувала авторка медичних експертів Таммі Лакатос Шеймс і Ліссі Лакатос.

2. Матча смачніша, ніж кава

Меллардо радить час від часу переглядати старі звички. Вона так зробила з кавою і, каже, тепер рада, що “прийняла матчу у своє життя”, і що тепер віддає перевагу її “натуральному смаку”, а не смаку кави.

Авторка пояснює, що дуже довго пила каву, і тому, напевно, перестала тонко відчувати її смак. Можливо, це сталося і через те, що з міркувань здорового способу життя перестала додавати до напою підсолоджувачі й вершки .

“Порошок матча має природний землистий смак. Я просто змішала трохи гарячої води та мигдального молока, щоб додати матчі гладкої кремової текстури. Було таке відчуття, ніби я прокидаюся від особливого смаку, а не просто вживаю кофеїн”, – описала вона свої враження.

3. Матча корисна для здоров’я

Одна з головних причин, чому журналістка вирішила спробувати пити матчу, – це користь для здоров’я. Цей порошкоподібний зелений чай, за її словами, містить епігалокатехін галлат – сполуку, яка зменшує запалення, знижує рівень кортизолу та сприяє втраті ваги. Матча також захищає клітини від пошкоджень, запобігає деяким захворюванням. 

На противагу матчі щодо користі кави є протилежні думки. Однак достеменно відомо, пише Меллардо, що кава містить більше кофеїну, ніж матча, а деякі дослідження показують, що більша кількість кофеїну може викликати безсоння, тривогу та неспокій. 

Крім того, людям, яким важко контролювати артеріальний тиск, слід утриматися від споживання кави.

4. Пити матчу – це здорова звичка

Здорові звички мають бути легкими, приємними та стійкими, пише Меллардо. На її думку, такою звичкою для неї стала матча. 

“Вона забезпечила саме те, що я шукала у своєму улюбленому гарячому напої: комфорт, енергію та безліч переваг для здоров’я. Той факт, що мені подобається її смак, є додатковим бонусом, оскільки це допоможе зробити цю здорову звичку більш стійкою в довгостроковій перспективі”, – зазначила авторка.

Раніше УІНАН розповідав, який чай підвищує імунітет. Трав’яні чаї приносять не лише заспокоєння та розслаблення наприкінці напруженого дня, а й підвищують імунітет. У них багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів, поліфенолів, які допомагають підтримувати функцію імунних клітин, стверджують сертифікований дієтолог Крістен Каплан та дієтолог і травник Рейчел Міллер.

Фахівці назвали такі 5 найкорисніших чаїв: морінга, куркума, зелений чай, шипшина і бузина. 

Також може бути цікавим