Здоровʼя

Губка чи щітка? Вчені розповіли, чим краще мити посуд

Губка чи щітка? Вчені розповіли, чим краще мити посуд

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Переважна більшість господинь миють посуд губкою

Губка, призначена для підтримки чистоти на кухні, насправді – справжній рай для бактерій, кажуть вчені.

Вона майже завжди волога, а в її волокнах накопичуються часточки їжі.

2017 року вчені з німецького університету Фуртвангена вивчили 14 старих губок і виявили в них 362 різних види бактерій. Їхня щільність сягала 54 млрд на квадратний сантиметр площі губки.

“Таку концентрацію мікроорганізмів можна знайти лише у фекаліях людини”, – твердить керівник дослідження професор Маркус Егерт.

Пориста структура губки сприяє скупченню бактерій, з часом перетворюючи її на “бактеріальну колонію”, де кожен отвір – неначе маленька квартира. І невідомо, хто конкретно там живе.

Лінгчонг Ю, біолог з Університету Дьюка, і його колеги змоделювали складне середовище кухонної губки і з’ясували, що бактерії, як і люди, схильні до різного рівня взаємодії. Одні – більш соціальні, інші віддають перевагу самотності.

Але всередині губки так багато різних структур і ніш, що кожен мікроб знайде собі місце, і всі будуть задоволені.

Губка чи щітка? Вчені розповіли, чим краще мити посуд

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Кухонна губка під мікроскопом

При цьому вчені зауважують: губки є чудовим домом для мікроорганізмів, але не всі вони становлять ризик для здоров’я людей.

Бактерії існують всюди – у ґрунті та повітрі, на шкірі та слизових людини і тварин. Не всі з них шкідливі. Багато хто виконує життєво важливу роботу.

Тому постає питання: чи варто взагалі перейматися мікробами, які “мешкають” в губках?

У 2017 році професор Егерт розшифрував ДНК бактерій, які найчастіше зустрічаються на кухонних губках. Виявилось, що п’ять з десяти з них тісно пов’язані з мікроорганізмами, що викликають інфекції у людей з ослабленою імунною системою: хворих, дітей та літніх людей.

Очистити губку можна кип’ятінням, але навіть цей спосіб не гарантує 100% результату. Одні бактерії гинуть, а їхнє місце займають стійкіші штами.

“Ми припускаємо, що типове чищення губки не вбиває всі мікроби всередині, – каже Егерт. – Одні види мікробів гинуть, але інші – стійкіші. Вони знову розмножуються і ростуть швидше, ніж раніше”.

Губка чи щітка? Вчені розповіли, чим краще мити посуд

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Головна проблема губок в тому, що вони, на відміну від щіток, майже ніколи не висихають повністю. Це створює ідеальне середовище для розмноження бактерій

На щастя, жоден з виявлених на губках мікроорганізмів не пов’язаний з харчовим отруєнням чи важким захворюванням, заспокоює професор Егерт.

З ним погоджується Дженніфер Квінлан з американського університету в Прері-В’ю.

2017 року вона та її колеги вивчили кухонні губки зі 100 домашніх господарств у Філадельфії. Виявилось, що тільки 1-2 % цих губок містили бактерії, пов’язані з харчовими отруєннями.

“Переважна більшість мікробів на губках не викликають захворювань, а лише надають їм неприємного запаху”, – пояснює професорка Квінлан.

При цьому фахівці радять не використовувати губку для миття яєць і протирання поверхонь, на які потрапили м’ясні соки. Це знизить ризик потрапляння патогенних мікроорганізмів на кшталт сальмонели – збудника гострої кишкової інфекції.

Далі ці бактерії починають переноситися з губки на тарілки, столові прилади та інші поверхні.

Губка чи щітка? Вчені розповіли, чим краще мити посуд

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Щітка для посуду гарантує більш гігієнічне миття, кажуть фахівці

В ідеалі, щоб уникнути небезпеки, міняти губки потрібно щодня, кажуть науковці. Але також є методи, які допоможуть продовжити термін служби губки.

“Є два простих способи їх очистити, – кажуть вчені. – Можна покласти їх у посудомийну машину наприкінці вечора або поставити на хвилину в мікрохвильовку, доки не побачите, що з них йде пара. Це вб’є більшість патогенів”.

Серед інших порад – не зберігати губку в раковині, щоб вона могла висохнути між використанням, і гарно витискати вологу та прибирати крихти їжі.

Можна також розглянути використання зовсім іншого інструменту для миття посуду.

“Я б взагалі відмовився від кухонних губок. Не бачу сенсу у цьому предметі на кухні, – каже професор Егерт. – Щітка – значно краща. Вона швидше висихає, і шкідливі бактерії вмирають. Її також легше чистити. Крім того, більшість щіток мають ручку, яка запобігає прямому контакту рук із потенційними патогенами, на відміну від губок”.

Також може бути цікавим